Hudscreening
Det er vigtigt løbende at tjekke sin hud og holde øje med modermærker, pletter og gevækster, der tilkommer igennem årene. Man skal holde øje med forandringer i huden og lade sig tjekke hos en hudlæge, hvis man er i tvivl, eller hvis man opdager noget mistænkeligt.
Modermærker, der forandrer sig ved fx. at vokse, skifte farve, danne sår eller blive asymmetriske, skal undersøges af en hudlæge. Nye modermærker hos folk over 40 år bør også undersøges. Er du i risiko for modermærkekræft, bør du tjekkes regelmæssigt (årligt) hos en hudlæge.
Kom til med det samme
I Danmark har antallet af nye tilfælde af modermærkekræft om året været kraftigt stigende gennem mange år. Mange tusinde mennesker rammes årligt af modermærkekræft. Både mænd, kvinder og yngre personer får modermærkekræft. Danmark er et af de lande med flest tilfælde af modermærkekræft på verdensplan. Årsagen til modermærkekræft er hovedsageligt sol og solskoldninger gennem tiden. Arvelighed kan også spille en rolle.
Hvis modermærkekræft opdages i tide, er helbredelsesprocenten høj. Vi anbefaler, at man selv holder øje med sine modermærker hver 3. måned. Sæt din telefon til at minde dig om det. Så glemmer du det ikke. Tag eventuelt et billede med din mobiltelefon af din krops forside og bagside så du har en bedre fornemmelse af, om der er sket ændringer. Nederst på siden har vi samlet spørgsmål og svar, som du kan læse, hvis du vil vide mere.
Som selvbetaler behøver du ingen henvisning fra egen læge. Skin tilbyder hudscreening uden ventetid. Har du en henvisning fra din egen læge, kan du gøre brug af din sundhedssikring hos Skin.
Solskader
Solskader refererer til de skader, som huden kan få som følge af udsættelse for ultraviolette (UV) stråler fra sol eller solarie gennem livet. Disse skader kan vise sig som fregner og pigmentforandringer, rynker og tidlig aldring af huden, karsprængninger og i værste fald hud- eller modermærkekræft.
Hud- eller modermærkekræft er kræfttyper, der opstår, når hudceller eller pigmentcellerne i huden begynder at vokse unormalt og ukontrolleret. Der findes flere typer kræft i huden, men de mest almindelige er basalcellekræft, pladecellekræft og modermærkekræft. Modermærkekræft er den mest alvorlige form og kan sprede sig aggressivt til andre dele af kroppen, hvis det ikke opdages tidligt.
For at beskytte sig mod solskader og nedsætte risikoen for hud- og modermærkekræft anbefales det at bruge solcreme, bære beskyttende tøj og undgå at være i direkte sollys i de mest intense timer midt på dagen.
Aktiniske keratoser
Aktiniske keratoser er ru, skællede pletter på huden, der opstår som følge af langvarig udsættelse for solens UV-stråler. Jo lysere hud man har, jo større er risikoen for udvikling af aktiniske keratoser. Aktiniske keratoser ses ofte på områder, der ofte udsættes for solen såsom ansigt, hænder, bryst (hos kvinder især) og på skalpen hos mænd med sparsomt hår. Aktiniske keratoser betragtes som forstadier til hudkræft, hvilket betyder, at de langsomt kan udvikle sig, hvis de ikke behandles. Det er vigtigt at få disse pletter vurderet af en læge og blive behandlet. Behandling af aktiniske keratoser omfatter lokalbehandling med cremer, frysning (kryoterapi) og afskrab (curretage) afhængigt af sværhedsgraden.
Basalcellekræft
Basalcellekræft (BCC) er en type hudkræft, der opstår i basalcellerne i huden, som findes i det nederste lag af overhuden (epidermis). Det er den mest almindelige form for hudkræft og ses ofte hos mennesker med lys hud, især dem, der har været udsat for meget sollys over tid.
BCC udvikler sig langsomt og spreder sig yderst sjældent. Af den grund omtales BCC ofte som godartet hudkræft. BCC vokser dog over tid og kan dermed påvirke og ødelægge det omgivende væv, hvis ikke der behandles. Typiske symptomer på BCC er en lille, perlemorsskinnende eller rødlig knude, hvor der kan være et sår i midten, der ikke heler, eller en skællende plet.
Risikoen for at udvikle BCC øges med alderen, og faktorer som solbeskyttelse, hudtype og tidligere soludsættelse spiller en stor rolle. Behandlingen for BCC er typisk kirurgisk fjernelse eller afskrab (curretage)
Pladecellekræft
Pladecellekræft er den næsthyppigste form for hudkræft og opstår i pladecellerne i hud og slimhinder. Denne form for kræft kan således opstå ikke kun i huden men også på andre overflader i kroppen, herunder i munden og på kønsdele. Pladecellekræft spreder sig sjældent.
Risikofaktorer for udvikling af pladecellekræft er lys hud, for meget udsættelse for sol og/eller solarium, nedsat immunforsvar, tobak og HPV-infektion. Langt de fleste tilfælde skyldes sol. Behandling af pladecellekræft afhænger af størrelse og placering og kan omfatte kirurgi og strålebehandling.
Modermærkekræft
Modermærkekræft opstår i de celler, der producerer hudens pigment (melanin). Disse celler kaldes melanocytter, og de findes primært i huden, men også i øjnene og andre dele af kroppen. Modermærkekræft er en alvorlig kræftform, da den har en tendens til at sprede sig til andre dele af kroppen, hvis den ikke fanges tidligt.
Modermærkekræft opdages typisk ved, at der bemærkes ændringer i eksisterende modermærker eller ved udvikling af nye modermærker, som ser anderledes ud end de andre modermærker.
Nogle almindelige tegn på modermærkekræft er:
Ændringer i form, farve eller størrelse på et modermærke
Asymmetri, hvor den ene halvdel af modermærket ikke ligner den anden
Uregelmæssige kanter
Udvikling af flere farver, som kan spænde fra sort, brun, hvid, rød til blå
Størrelse, der ofte er større end 5-7 mm og tiltagende størrelse.
Kløe, blødning eller sår, der ikke heles.
Risikofaktorer for udvikling af modermærkekræft omfatter sollys, solarium, en familiehistorik med modermærkekræft, mange modermærker eller atypiske modermærker.
Det er vigtigt at få regelmæssige hudkontroller og være opmærksom på ændringer i huden, så kræft i huden kan opdages tidligt og behandles effektivt.
Spørgsmål & svar
-
En hudscreening er en grundig undersøgelse af huden med en speciel lup, et såkaldt dermatoskop, som udføres af en hudlæge. Hudlægen undersøger huden for tegn på hudsygdomme med særligt fokus på modermærker og hudkræft samt forstadier hertil. Hudscreeningen omfatter huden på hele kroppen inklusiv hovedbund og negle. Til undersøgelsen anvendes et specialiseret dermatologisk redskab, som kaldes et dermatoskop. Dermatoskopet er et særligt forstørrelsesglas, som sikrer, at hudlægen kan få et nærmere og forstørret kig på mistænkelige hudforandringer og modermærker. Det anbefales alle, at man er opmærksom på sine modermærker og kigger dem igennem jævnligt. Ved nytilkomne forandringer eller bekymring skal man få kigget på det med et dermatoskop, og er man i risikogruppe bør man få årlige modermærketjek. I samråd med hudlægen lægger du en plan for, hvor hyppigt du bør få foretaget modermærketjek og generel hudscreening.
-
Alle kan have gavn af regelmæssige hudscreeninger, men det er især vigtigt for personer med høj risiko for hud- eller modermærkekræft. Risikofaktorer er: Lys hudtype, tidligere hud- eller modermærkekræft, familiehistorie med hud- eller modermærkekræft, personlig historie med solskoldning, mange modermærker, overdreven eller langvarig eksponering for sollys eller solarium.
-
Under en hudscreening vil hudlægen systematisk undersøge hele din hud herunder hårbund, negle og slimhinder. Du bliver bedt om at tage tøjet af, og det anbefales, at du har løstsiddende tøj på, der er nemt at tage af og på igen. Hudlægen anvender en særlig lup, et dermatoskop, til at undersøge modermærker og andre hudforandringer detaljeret. Bagefter taler I om resultatet.
-
Når du skal til hudscreening, anbefaler vi, at du undlader brug af makeup, neglelak eller fede cremer. Undlad neglelak på neglene på både hænder og fødder. Hvis der er modermærker, pletter eller hudgevækster, som har fanget din egen opmærksomhed, skal du huske at nævne det for hudlægen. Dine egne observationer kan medvirke til at sikre det samlede billede.
-
Hudlægen gennemser hele huden, hovedbunden og negle under en hudscreening. Hudlægen observerer huden generelt og efterser detaljeret hudforandringer, herunder modermærker, med et dermatoskop. Når hudlægen kigger på modermærker, benyttes ”the ugly duckling” princippet: er der et eller flere af dine modermærker, som adskiller sig væsentligt i udseende fra de andre. En tommelfingerregel er desuden, at man tjekker modermærker ud fra ABCDE-princippet, som angiver følgende faresignaler:
Asymmetri: et asymmetrisk modermærke
Border (kant): et modermærke med hakkede eller takkede kanter
Colour (farve): et modermærke med mere end én farve
Diameter: et modermærke, som er større end 6 mm i diameter
Evolving (udvikling): et modermærke, der pludselig vokser og får nogle af ovennævnte ændringer
-
Hvis hudlægen finder noget mistænkeligt under undersøgelsen, kan elementet blive fjernet eller der kan blive taget en hudbiopsi af området for at afgøre, om der er tale om kræft eller en anden hudsygdom. Biopsiresultatet vil vejlede den videre behandling, som kan omfatte yderligere kirurgi, medicin eller andre terapier afhængigt af diagnosen. Nogle henvises til hospitalsafdeling for operation. Dette aftales med hudlægen under undersøgelsen.
-
Hyppigheden af hudscreeninger afhænger af dine individuelle risikofaktorer, men mange eksperter anbefaler en årlig screening for dem med høj risiko. Din læge kan give dig en mere personlig anbefaling baseret på din sygehistorie og eventuelle tidligere fund.
-
En hudscreening med dermatoskop er en risikofri, ikke-invasiv procedure. Selve undersøgelsen giver dog ofte anledning til angst eller bekymring. Husk at modermærkekræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Det vigtigste er at lade sig undersøge. Hos SKIN har vi ingen ventetid på hudscreening og tjek af modermærker. Du behøver ikke have en henvisning for at få tid, da du som selvbetaler kan springe dette led over. Med en henvisning kan du gøre brug af din private sundhedsforsikring, hvis du har en sådan.
Skin tilbyder:
Hudlæge
-
Det er vigtigt løbende at tjekke sin hud og holde øje med modermærker, pletter og gevækster, der tilkommer igennem årene.
-
Kryoterapi af huden, er en velkendt dermatologisk behandling, som kan anvendes til flere forskellige hudforandringer af både medicinsk og kosmetisk karakter. Man kan blandt andet behandle solskader/forstadier til hudkræft, aldersvorter, vandvorter, pigmentpletter, overfladiske former for hudkræft, almindelige vorter og meget andet.
-
Skin har særlig ekspertise i behandling af akne og rosacea.
Akne (bumser) kan være en meget invaliderende hudlidelse med påvirkning af livskvaliteten, når symptomerne er udtalte.Rosacea er en kronisk inflammatorisk hudlidelse, som kan minde lidt om akne. Den adskiller sig dog ved, at man typisk er over 30 år, før sygdommen bryder ud.
-
Klinikkens speciallæge og ph.d. i hudsygdomme Annesofie Faurschou varetager udredning og behandling af udslæt på huden. Ved pludselig opstået hudsygdom kan du få hurtig tid, da du ikke behøver henvisning fra din egen læge som selvbetaler.
-
Solskader refererer til de skader, som huden kan få som følge af udsættelse for ultraviolette (UV) stråler fra sol eller solarie gennem livet. Disse skader kan vise sig som fregner og pigmentforandringer, rynker og tidlig aldring af huden, karsprængninger og i værste fald hud- eller modermærkekræft.
Læs mere -
Allergi bruges som en samlet betegnelse for de reaktioner, der kan udløses, når man udsættes for noget, som man er overfølsom over for. Nogle af de mest kendte allergiske reaktioner er høfeber, kontakteksem, nældefeber, astma og anafylaks.
Kosmetiske Behandlinger
-
Få et friskt og ungdommeligt udseende med botox behandling. Reducer rynker og linjer på sikker og effektiv vis.
-
Patienter oplever i stigende grad at have både medicinske og kosmetiske behov. Hos Skin har du et behandlingstilbud, der favner bredt, og varetager behandlinger både af medicinsk og kosmetisk karakter. Der skræddersys et individuelt tilpasset behandlingsprogram ud fra dine behov, ønsker og forudsætninger.
Læs mere -
Genvind eller skab et fyldigere og glattere udseende med fillers. Perfekt til at skabe volumen, udligne asymmetri og forme ansigtstræk for et naturligt look.
-
Microneedling er en naturlig og populær behandling til fornyelse og opstramning af huden i ansigtet, på halsen og brystet. Behandlingen kan desuden anvendes til at mindske hudporer, pigment og ar efter akne.
-
Peeling er en god behandling til at fjerne pigmentforandringer samt til fornyelse og opfriskning af huden i ansigtet, på halsen og brystet.
-
De fleste mennesker udvikler med alderen røde og blåviolette karsprængninger på benene i mere eller mindre udtalt grad. Karsprængningerne er ofte arveligt betinget. Nogle oplever særligt forværring under og efter graviditet. Karsprængningerne forsvinder ikke af sig selv og har en tendens til at blive mere udtalte over tid.
Skin er registreret hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vi følger nøje alle gældende regulatoriske krav og retningslinjer for at sikre din sundhed og sikkerhed under alle typer af behandlinger. Vi er et team af erfarne og kvalificerede fagfolk, og vi er dedikerede til at give dig den bedst mulige pleje samtidig med, at vi opretholder de højeste standarder for patientsikkerhed og behandlingseffekt.
Vi forstår vigtigheden af tryghed og tillid i forbindelse med din behandling, og derfor holder vi os altid opdaterede om de krav og standarder, som er fastsat af sundhedsmyndighederne.
Din sikkerhed og tilfredshed er vores højeste prioritet.